ההגדרה של אנמיה היא מצב בו אין מספיק תאי דם אדומים בריאים בדם על מנת לאפשר תפקוד תקין. תאי הדם האדומים נושאים את גז החמצן שאותו אנו נושמים אל האיברים, נשיאת החמצן מתבצעת בעיקר הודות למולקולה מסויימת הנקראת המוגלובין. מולקולות ההמוגלובין מכילות בתוכן ברזל אשר משמש בעת הקישור לחמצן. בעיות שונות ברמות הברזל או ברמות ההמוגלובין ואף בעיות בתאי הדם האדומים עצמם, גורמות למצב של "חוסר דם" או במילים אחרות אנמיה. במאמר זה נסקור מה הם הסימפטומים האופייניים לכל קטגוריה של אנמיה וכיצד מצבים אלה מאובחנים ומטופלים.

סימפטומים

הסימפטומים של אנמיה משתנים על פי סוג האנמיה, הגורם העיקרי ועל פי הרקע הבריאותי של החולה. אנמיה יכולה להופיע על רקע בעיות רפואיות שונות כגון: דימום, אולקוס, בעיות בווסת החודשית אצל נשים וסרטן.

ישנם מקרים בהם האנמיה לא מורגשת שכן לגופנו יש יכולת טובה מאד להתמודד עם אנמיה קלה עד בינונית, כמובן שפעילות גופנו משתנה בין אדם לאדם. הסימפטומים העיקרים אשר משותפים לרוב סוגי האנמיה הם:

  • עייפות ממאמץ קל וחוסר אנרגיה.
  • דופק לב מהיר במיוחד, בעיקר בשעת פעילות גופנית.
  • קוצר נשימה וכאבי ראש, בעיקר בשעת פעילות גופנית.
  • קושי להתרכז.
  • טשטוש.
  • צבע עור חיוור.
  • התכווצויות ברגליים.
  • אינסומניה – נדודי שינה תכופים.

סימפטומים נוספים מופיעים על רקע סוג האנמיה:

  • אנמיה בשל חוסר בברזל- תחושת רעב מוזרה לחומרים כגון: נייר, קרח או אדמה. עיקול כלפי מעלה של הציפורניים (נקרא גם koilonychias). כאבים באיזור הפה עם סדקים בפינותיו.
  • אנמיה בשל חוסר בויטמינים – תחושת עיקצוץ כמו מחטים דוקרות בידיים וברגליים, איבוד של תחושת המגע, הליכה לא יציבה וקשיים בהליכה, גמלוניות ותחושת התקשות בידיים וברגליים, דמנציה, הזיות, פרנויה וסכיזופרניה.
  • אנמיה בשל הרעלת עופרת – קו בצבע כחול-שחור על גבי החניכיים, כאבי בטן, עצירות והקאות.
  • אנמיה הנגרמת עקב הרס של תאי דם אדומים – גוון צהוב של העור והלבן של העיניים, שתן בצבע חום או אדום, כיבים ברגליים, עיכוב בגדילה בתינוקות וסימפטומים האופייניים לאבנים בכיס המרה.
  • אנמיה חרמשית – עייפות כרונית, רגישות לאינפקציות, עיכוב בגדילה ובהתפתחות בילדים, התקפים חוזרים של כאבים עזים במפרקים, בבטן, בידיים וברגלים.

אבחון

על מנת לאבחן אנמיה הרופא המטפל עורך תשאול רפואי, עורך בדיקה גופנית ומבצע בדיקות מעבדה.

על מנת לאבחן את סוג האנמיה יש לפרט ככל שניתן לגבי הסימפטומים, ההיסטוריה הרפואית שלך ושל בני המשפחה, תזונה והרגלי שתייה והרקע האתני. על ידי בדיקות מעבדה של הדם ניתן לאבחן לא רק את האנמיה אלא גם את הגורם העיקרי לאנמיה ואת סוגה, בדיקות הדם המבוצעות הן:

  • בדיקת דם מקיפה (CBC) אשר נותנת נתונים על מספר, גודל, נפח ואחוז תכולת ההמוגלובין של תאי הדם האדומים.
  • בדיקת רמת הברזל בדם ורמת חומר הנקרא פריטין (ferritin), כך ניתן לדעת על כלל משק הברזל בגוף.
  • בדיקות רמות הויטמינים B-12 וחומצה פולית.
  • בדיקות ייחודיות מבוצעות במקרים בהם נשללו בדיקות קודמות ויש חשש לנסיבות מיוחדות כגון: התקפה אוטואימיונית של מערכת החיסון על תאי הדם האדומים, שבירות לא תקינה של תאי הדם האדומים, פגמים באנזימים חיוניים, פגמים בהמוגלובין ובעיות קרישה.
  • כאשר יש חשש לאנמיה המוליטית מבוצעות בדיקות לזהות את תוצרי הפירוק של תאי הדם האדומים בשתן ובדם.
  • במקרים נדירים הרופא לוקח דגימה ממח העצם על מנת לאבחן את האנמיה ואת סוגה.

טיפול

הבעיה העיקרית באנמיה היא אבחון הגורם העיקרי לה ובכך אבחון סוג האנמיה שכן טיפול באנמיה מסויימת יכול לא להתאים לאנמיה מסוגים אחרים ובמקרים מסויימים אף להחמיר את המצב עד מאד.

הטיפול מחולק על פי סוג האנמיה:

  • אנמיה בשל איבוד דם – אם איבוד הדם הוא פתאומי ומאסיבי החולה מטופל על ידי מתן נוזלים, עירוי דם להחזרת נפח הדם ומספר תאי הדם האדומים בגופו, מתן חמצן ואף מתן ברזל על מנת לעודד את גוף החולה ליצור תאי דם אדומים חדשים. איבוד כרוני של דם מטופל על ידי אבחון הגורם לאיבוד הדם, הפסקת הדימום ואם יש צורך מתן טיפול על פי הנחיות לטיפול באנמיה בשל חוסר בברזל.
  • אנמיה בשל ייצור מופחת של תאי דם אדומים – טיפול בסוג זה של אנמיה מבוסס על פי הגורם לאנמיה זו:

-חוסר בברזל – בדרך כלל הרופא המטפל ירשום תוספי ברזל ייחודיים אשר נספגים בגוף בצורה קלה יחסית. כמו בכל תוסף או תרופה יש לשים לב להופעת תופעות לוואי ודיווחם מייד לרופא המטפל, בנוסף לכך יש לציין בפניו אם נלקחות תרופות או תוספים נוספים שכן ישנן התנגשויות בין חומרים שונים, כך לדוגמא ישנה התנגשות עם תוספי סידן. ישנם מספר דגשים אשר חשוב לדעת לגבי תוספי ברזל: יש להיוועץ עם הרופא במטפל לפני נטילת כל תוסף שהוא. נטילת תוספי ברזל באופן מוגזם מזיקה ואף מסוכנת, הסימפטומים של מצב זה כוללים: עייפות, הקאות, שלשול, כאבי ראש, עצבנות וחוסר סבלנות ובעיות במפרקים.

תוספי ברזל, כמו כל תוסף או תרופה, הם לשימוש המטופל בלבד ויש להחזיק אותם מחוץ להישג ידם של ילדים. הרעלת ברזל הינה המקור השכיח ביותר להרעלה בקרב ילדים והיא מסוכנת עד כדי מוות תוך מספר שעות. הסימפטומים של הרעלת ברזל בילדים כוללים: טשטוש, בלבול, בחילה, הקאה ושלשול. ניתן לקבל את תוספת הברזל מתזונה נכונה ומזונות כמו בשר אדום, שעועית, חלמון ביצה, מוצרים מדגנים מלאים, אגוזים ומאכלי ים. במקרים נדירים החולה מטופל על ידי הזרקות ברזל תוך וורידיות ואף עירוי דם.

-חוסר בויטמינים – אם מדובר במחסור בויטמין B-12 בדרך כלל הרופא ירשום זריקות של הויטמין ואולי אף נטילת תוסף או תרסיס לאף. רוב האנשים הסובלים ממחסור בויטמין B-12 סובלים מבעיה כרונית בספיגת הויטמין, במקרים אלה הטיפול הוא לכל החיים, בין אם נטילת תוספים על בסיס יומי ובין אם קבלת זריקות אחת למספר שבועות. תזונה עשירה בויטמין B-12 יכולה להועיל, ויטמין זה נמצא בבשר, כבד, דגים, צדפות, חלב, ביצים וגבינות.

במקרים בהם מדובר במחסור בחומצה פולית ההמלצה הראשית היא שינוי תזונתי לדיאטה עשירה בחומצה פולית. מזונות המכילים חומצה פולית הם: פירות טריים, ירקות עליים ירוקים, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים, כבד, מוצרי חלב ודגני בוקר מדגנים מלאים.

  • אנמיה בשל בעיות במח העצם ותאי הגזע – אנמיה מסוג זה קשה יותר לטיפול. ישנם סוגים של אנמיה תורשתית אשר מצריכים טיפול אגרסיבי וספציפי על פי המקרה ומצד שני ישנם מקרים בהם אין צורך בטיפול כלל. אנשים הסובלים מאנמיה אפלסטית מטופלים בדרך כלל על ידי השתלת מח עצם.

-אנמיה בשל הרעלת עופרת – מקור העופרת מאובחן ומסולק מחיי החולה, בנוסף לכך נרשמת תרופה אשר נקשרת לעופרת בדם ויוצרת תרכובת אשר מופרשת החוצה מגוף החולה.

-אנמיה בשל מחלות כרוניות – זריקות של הורמון אפוגן ניתנות על מנת להעלות את ייצור תאי הדם האדומים. אנמיה אשר נגרמת עקב בעיות כליות מצריכה לעיתים בנוסף לכך דיאליזה ואף השתלת כליות.

  • אנמיה בשל הרס מוגבר של תאי הדם האדומים – הטיפול באנמיה המוליטית תלוי בסימפטומיה, במקרים קלים אין צורך בטיפול כלל. במקרים אחרים יש לעיתים צורך בניתוח לתיקון חלקים שונים במערכת הדם כגון: שסתומי הלב, כלי דם ובמקרים חריגים אף הסרת הטחול. גם במקרה זה יש לעיתים צורך בדיאליזה ואף השתלת כליות או השתלת מח עצם.
  • אנמיה חרמשית – אין ריפוי למחלה זו אך ישנן תרופות אשר יכולות להקל על הכאב ושאר הסימפטומים.