טיפולים

הטיפול בסרטן הלבלב תלוי בשלב של המחלה ובמיקום הסרטן בנוסף לגיל החולה, מצב בריאותי כללי ועדיפות אישית. המטרה הראשונה של הטיפול בסרטן הלבלב היא להעלים את הסרטן כאשר זה אפשרי. כאשר אפשרות זו לא קיימת, ההתמקדות יכולה להיות על למנוע מהסרטן להמשיך להתפתח או לגרום לנזק נוסף. במקרים שבהם הסרטן מתקדם מאוד והסיכויים שטיפולים יועילו מאוד קלושים, יתכן שהרופא ימליץ רק על דרכים להקל על הסימפטומים.

ניתוח – רק חלק קטן מסוגי סרטן הלבלב נחשבים כברי כריתה, כלומר, יש סיכוי טוב שיצליחו להוציא את כל הגידול באמצעות ניתוח. ברגע שהסרטן התפשט מעבר ללבלב לאיברים אחרים, בלוטות לימפה או כלי דם, בדרך כלל ניתוח כבר לא מהווה אפשרות. כאשר ניתוח זו אפשרות לטיפול, המנתח ימליץ על:

  • ניתוח להסרת גידולים מראש הלבלב (החלק הימני ביותר של הלבלב הנמצא צמוד למעי הדק). בניתוח זה, מסירים את ראש הלבלב בנוסף לחלק קטן מהמעי הדק, את כיס המרה וחלק מצינורות המרה. יתכן שיסירו גם חלק מהבטן. המנתח מחבר מחדש את שאריות הלבלב, בטן ומעיים כדי לאפשר עיכול של אוכל.

בניתוח זה יש סכנה של התפתחות דלקת ודימום. הניתוח יכול לגרום לסוכרת זמנית עד שהלבלב מחלים מהניתוח. יש אנשים אשר חווים בחילות והקאות – יכול לקרות כאשר הבטן מתקשה להתרוקן לאחר הניתוח. ההחלמה מהניתוח הזה ארוכה – 10 ימים בבית החולים המלווים בהחלמה הנמשכת מספר שבועות בבית.

  • ניתוח להסרת גידול בגוף ובזנב הלבלב (החלקים האמצעי והשמאלי ביותר של הלבלב). יתכן שהמנתח יסיר גם את הטחול. בניתוח יש סיכון של התפתחות דלקת ודימום.

מחקרים מראים שניתוחים להסרת גידול בלבלב גורם לפחות סיבוכים כאשר מבוצע על ידי מנתחים מנוסים. אל תהססו לשאול על הניסיון של המנתח שלכם עם ניתוחים להסרת סרטן הלבלב. אם יש לכם ספקות, תבקשו דעה נוספת.

קרינה – טיפול בקרינה משתמש בקרינה גבוהה כדי להרוג תאים סרטניים. אפשר לקבל טיפול בקרינה גם לפני וגם אחרי ניתוח, בדרך כלל בשילוב עם כימותרפיה. כאשר לא ניתן לנתח, יתכן שהרופא ימליץ על טיפול משולב של קרינה וכימותרפיה.

ישנן שתי אפשרויות לטיפול בקרינה: קרינה חיצונית (מחוץ לגוף) וקרינה פנימית (בתוך הגוף וקרוב לגידול). אפשר להשתמש גם בקרינה בזמן ניתוח.

כימותרפיה – הטיפול משתמש בתרופות כדי להרוג תאים סרטניים. אפשר להזריק את התרופות הכימותרפיות דרך הוריד או לבלוע אותן דרך הפה. אפשר לקבל רק תרופה כימותרפית אחת או שילוב של מספר תרופות כימותרפיות שונות.

אפשר לשלב גם כימותרפיה עם קרינה. בדרך כלל מבצעים את השילוב הזה כאשר הסרטן התפשט מעבר ללבלב, אך רק לאיברים קרובים ולא לאזורים מרוחקים בגוף. אפשר גם לטפל בשילוב זה לאחר ניתוח כדי להקטין את הסיכוי שהסרטן יחזור.

אצל אנשים עם סרטן מתקדם, אפשר לשלב טיפול בכימותרפיה עם טיפול באמצעות תרופות מכוונות.

טיפול באמצעות תרופות מכוונות – תרופות מכוונות תוקפות חריגויות ספציפיות בתוך תאים סרטניים. ישנה תרופה אשר חוסמת חומרים אשר גורמים לגידול וחילוק של תאים סרטניים. בדרך משלבים טיפול זה עם כימותרפיה אצל אנשים עם סרטן מתקדם.

ניסויים קליניים – אלה מחקרים הבודקים סוגים חדשים של טיפולים, כגון תרופות חדשות, גישות חדשות לניתוחים או קרינה, ושיטות חדשות כגון טיפול גנטי. אם הטיפול נחקר מוכיח להיות בטוח יותר או יעיל יותר מטיפולים אחרים, הוא יהפוך להיות הטיפול הסטנדרטי החדש.

ניסויים קליניים לא יכולים להבטיח תוצאות, ויתכן שיש להם תופעות לוואי חמורות ולא צפויות. מצד שני, הניסויים הקליניים לטיפול בסרטן נמצאים בהשגחה קפדנית כדי לוודא שהם מתבצעים בצורה הבטוחה ביותר.

טיפולים חדשים הנחקרים כיום כוללים:

  • תרופות המונעות מהסרטן לגדל כלי דם חדשים – תרופות אלה יכולות לעזור במניעת הסרטן משימוש בכלי דם חדשים כדי לקבל את החומרים התזונתיים הנדרשים לו לגדול. כלי דם גם מספקים לסרטן דרך להתפשט לחלקים אחרים בגוף.
  • חיסונים נגד סרטן הלבלב – חיסונים נגד סרטן נחקרים כטיפול בסרטן ולאו דווקא כאמצעי מניעה נגד המחלה. לחיסונים אלה יש דרכים מגוונות להעצים את מערכת החיסון ולעזור לה להבחין בתאים סרטניים כפולשים.

הקושי שבטיפול

למה כל כך קשה לטפל בסרטן הלבלב? סרטן הלבלב הוא בין סוגי הסרטן הקטלניים ביותר. ישנם גורמים שונים אשר מקטינים את הסיכויים לטיפול מוצלח במחלה. דוגמאות לגורמים אלה כוללים:

  • נדיר לאבחן סרטן הלבלב בשלבים מוקדמים. מעט מאוד סוגים של סרטן הלבלב מאובחנים בשלבים המוקדמים של המחלה, כאשר עדיין ניתן להסיר את התאים הסרטניים באמצעות ניתוח. הסימפטומים של סרטן הלבלב, הכוללים כאבים בבטן העליונה, עור ועיניים צהובות, ירידה במשקל, בדרך כלל לא מופיעים עד שהמחלה כבר בשלביה המתקדמים.
  • סרטן הלבלב נוטה להתפשט מהר. הסרטן מתפשט לאיברים קרובים לעיתים קרובות, (כולל הכבד, כיס המרה והמעיים), בשלבים המוקדמים של המחלה.
  • חזרה של המחלה מאוד סבירה. אפילו לאחר הסרת הסרטן באמצעות ניתוח, סרטן הלבלב חוזר לעיתים קרובות.

בנוסף, סרטן הלבלב נוטה להיות יחסית אמיד לתרופות כימותרפיות רבות.

הימנעות

אמנם אין דרך מוכחת להימנע מסרטן הלבלב, אפשר לנקוט בצעדים המקטינים את הסיכויים לחלות במחלה. צעדים אלה כוללים:

  • הפסיקו לעשן.
  • הקפידו על משקל בריא. עודף משקל מגביר את הסיכויים לחלות בסרטן הלבלב. אם אתם צריכים לרדת במשקל, נסו להוריד אותו בצורה איטית ויציבה (1/2 קילוגרם או קילוגרם בשבוע). שלבו פעילות גופנית יומית עם דיאטה מרובת ירקות ומנות קטנות יותר כדי לסייע לכם לרדת במשקל.
  • פעילות גופנית. 30 דקות פעילות גופנית ברוב הימים.
  • תזונה טובה. דיאטה עשירה בפירות וירקות צבעוניים וחיטה מלאה יכולים לעזור להקטין את הסיכויים לחלות בסרטן.