הערכת שלב הסרטן
לאחר שהאבחון של סרטן הלבלב מאושר, הרופא ירצה להעריך באיזה שלב של המחלה המולה נמצא. שלב המחלה יכולה לעזור להחליט באיזה טיפול אפשר להשתמש. על מנת לקבוע את השלב שבו נמצא סרטן הלבלב, הרופא ימליץ על אחת או יותר מהאפשרויות הבאות:
- לפרוסקופיה – לפרוסקופיה משתמש בצינור מואר עם מצלמה כדי לחקור את הלבלב והרקמות המקיפות אותו. המנתח מעביר את הלפרוסקופ דרך חתך בבטן. המצלמה הממוקמת בסוף הלפרוסקופ משדרת וידאו למסך בחדר הניתוח. בדיקה זו מאפשרת לרופא לחפש סימנים המראים כי הסרטן התפשט בתוך הבטן.
- צילום רנטגן של החזה – צילום רנטגן של החזה עוזר לרופא לחפש סימנים המראים כי הסרטן התפשט לריאות.
- טומוגרפיה ממוחשבת (סריקת CT) – סריקה זו מאפשרת לרופא לראות את הלבלב ולאמוד אם הסרטן התפשט לרקמות קרובות, בלוטות לימפה או איברים אחרים.
- MRI – תמונות MRI יכולות להראות אם הסרטן התפשט מעבר ללבלב.
- PET – טומוגרפיה ע"י פליטת פוזיטרונים (טכניקה של הדמיה רפואית המתבצעת ע"י הזרקת חומר עתיר פוזיטרונים לגוף והדמיית קרני הגאמא הנפלטות במשך פרק זמן של כשעתיים). תהליך זה מאפשר לרופא לראות לאן הסרטן התפשט. בדרך כלל לא משתמשים בסריקת PET במקרים של סרטן הלבלב, אך היא יכולה לספק עוד דרך לבדיקת אזורים חריגים שנמצאו במהלך סריקת CT או MRI.
- סריקת עצמות – סורקים את עצמות הגוף באמצעות חיישנים רדיואקטיביים כדי לבדוק אם הסרטן התפשט לעצמות.
- בדיקות דם – הרופא יבדוק אם קיימים חלבונים ספציפיים מיוחדים (סמנים של גידול) בדם אשר מופרשים ע"י תאים סרטניים בלבלב. אחת הבדיקות שעושים נקראת 9-19CA. מחקרים מראים שככל שרמת ה- 9-19CA בדם גבוהה יותר כך הסרטן מתקדם יותר. אך הבדיקה אינה תמיד אמינה, ולא ברור מה הדרך הטובה ביותר להשתמש בתוצאות הבדיקה. יש רופאים הבודקים את רמות החלבון בדם לפני, במהלך ואחרי הטיפולים, אחרים משתמשים בבדיקה כדי להעריך את הסיכויים של החולה.
השלבים של סרטן הלבלב
ישנן כמה דרכים שבהן ניתן לתאר את השלבים של סרטן הלבלב. אחת מהן משתמשת בשלוש קטגוריות כלליות:
- בר-כריתה (שניתן לנתחו) – אפשר להסיר את כל גושי הגידול.
- מתקדם מקומית – לא ניתן כבר להסיר את הגידול באמצעות ניתוח מכיוון שהסרטן התפשט לרקמות שמסביב ללבלב או לכלי הדם.
- מטסטטי – בשלב הזה, הסרטן התפשט לאיברים מרוחקים כגון הריאות והכבד.
דרך נוספת לתאר את השלבים של סרטן הלבלב משתמשת במספרים:
- שלב I – הסרטן מוגבל ללבלב.
- שלב II – הסרטן התפשט מעבר ללבלב לרקמות ואיברים קרובים ויתכן שגם התפשט לבלוטות הלימפה.
- שלב III – הסרטן התפשט מעבר ללבלב לכלי דם עיקריים סביב הלבלב ויתכן שהתפשט גם לבלוטות הלימפה.
- שלב IV – הסרטן התפשט לאזורים מרוחקים מעבר ללבלב כגול הכבד, הריאות ולשכבה הפנימית של אברי הבטן (צפק).
סיבוכים
ככל שסרטן הלבלב מתקדם יותר, הוא יכול לגרום לסיבוכים שונים, כגון:
- צהבת – סרטן הלבלב אשר חוסם את צינורות המרה בכבד יכול לגרום לצהבת. הסימפטומים לכך כוללים עור ועיניים צהובות, שתן בצבע כהה וצואה בצבע מאוד בהיר.
יתכן שהרופא ימליץ על החדרת צינור מפלסטיק או מברזל ולמקם אותו בתוך צינור המרה כדי שיישאר פתוח. במקרים מסוימים יש צורך בניתוח מעקפים כדי ליצור דרך חדשה לזרימת מיצי המרה מהכבד למעיים.
- כאב – גידול שמתפתח וגדל עלול ללחוץ על עצבים בבטן ולגרום לכאבים חמורים. תרופות נגד כאבים יכולים לעזור להקל על הכאב. טיפול בקרינה יכול לעזור לעצור את ההתפתחות של הגידול באופן זמני ולספק מעט הקלה.
במקרים חמורים, יתכן שהרופא ימליץ על תהליך זבו הוא מזריק אלכוהול לתוך העצבים השולטים על כאב בבטן. תהליך זה מונע מהעצבים לשלוח מסרים למח.
- סתימת מעיים – סרטן הלבלב אשר גדל לתוך או לוחץ על המעי הדק (התריסריון) יכול לחסום את זרימת האוכל המעוכל מהבטן למעיים.
יתכן שהרופא ימליץ על החדרת צינור ומיקומו במעי הדק כדי להחזיק את הצינור פתוח, או שיהיה צורך בניתוח מעקפים על מנת ליצור חיבור חדש בין הבטן לנקודה נמוכה יותר במעיים שבה המעיים אינם חסומים ע"י הגידול.
- ירידה במשקל – ישנם מספר גורמים אצל אנשים החולים בסרטן הלבלב שעלולים לגרום לירידה במשקל. בחילות והקאות כתוצאה מהטיפולים נגד סרטן או גידול אשר לוחץ על הבטן עלולים להקשות על האכילה. או שיתכן שלגוף קשה לעכל חומרים מזינים באופן יעיל מהאוכל מכיוון שהלבלב אינו מייצר מספיק חומרים מעכלים.
הרופא ינסה לתקן את הבעיות התורמות לירידה במשקל. יתכן שימליץ על תוספי אנזימי הלבלב כדי לעזור לתהליך העיכול. אפשר לנסות לשמור על משקל קבוע על ידי כך שמגדילים את כמות הקלוריות איפה שאפשר בדיאטה.
- מוות – רוב האנשים המאובחנים בסרטן הלבלב מתים מהמחלה. אפילו אנשים המאובחנים כאשר הסרטן עדיין בשלביו המוקדמים נמצאים ברמת סיכון גבוהה לחזרה של המחלה ולמוות.