השם אמבליופיה ( Amblyopia) אולי לא אומר שום דבר בפעם הראשונה ששומעים אותו אך כאשר מבינים שזהו שמה של הבעיה אשר אותה אנו מכנים עין עצלה כולם מכירים אותה. היכרותנו עם שמה של בעיית עיניים זו איננה מפתיעה שכן מדובר בבעיית עיניים שכיחה למדי גם כיום כאשר למעלה מ 3% מהאוכלוסייה סובלים ממנה. עין עצלה זו בעיה המתפתחת בילדים אשר מתאפיינת בראייה חלשה יותר בעין אחת לעומת העין השנייה. בילדים עין עצלה מצריכה טיפול רפואי מיידי אך במבוגרים אין המקרה דחוף שכן אין טיפול הולם לבעיה לאחר גיל ההתבגרות, יחד עם זאת ישנם פיתוחים חדשניים בתחום זה וישנן אפשרויות לטפל בבעיה זו גם במבוגרים במקרים מסויימים. ללא טיפול רפואי מתאים בילדים בעיה זו גורמת להתפתחות לא תקינה של ראייתו של הילד אשר לעיתים יכולה להוביל לעיוורון בלתי הפיך בעין החלשה.
עין עצלה מתפתחת בדרך כלל בילדים מתחת לגיל 6, סימפטומיה של הבעיה הם:
עין עצלה מתפתחת בדרך כלל כאשר המיקוד של עין אחת טוב יותר באופן משמעותי לעומת המיקוד בעין השנייה. בעיה זו יכולה להיווצר כאשר ישנן בעיות בעין אחת (זו ההופכת לעין החלשה) אך העין השנייה לא סובלת מבעיות אלה כלל, דוגמא לשתי בעיות אפשריות כאלה הן קוצר רואי או ליקוי במיקוד העדשה (astigmatism). כאשר חוסר שיוויון בראיית העיניים מתקיים בילד מתחיל תהליך התפתחות מעוות של מערכת הראייה. כאשר המוח מקבל תמונה חדה מהעין הטובה ותמונה מטושטשת מהעין החלשה, הוא "מתעלם" מהמידע החזותי אשר מגיע מהעין העצלה ומעבד רק את המידע אשר מגיע מהעין הטובה. כיוון שבעיה זו מתרחשת בילדים אשר מוחם עדיין בשלבי התפתחות, המשך מצב זה לאורך חודשים ושנים גורם להתפתחות מעוות של איזור הראייה במוח ובה המוח יתעלם באופן מוחלט מהמידע אשר מגיע מהעין העצלה. התוצאה של התפתחותה הלא תקינה של מערכת הראייה היא הידרדרות הראייה שבסופה עיוורון בלתי הפיך בעין העצלה.
גורם נוסף של עין עצלה הוא פזילת עיניים אשר בה עין אחת פונה פנימה או החוצה מהמבט המקביל שאמור להיות משתי העיניים. כתוצאה מהפזילה אין אפשרות לקבל מיקוד משותף משתי העיניים מה שיכול לגרום לראייה כפולה. על מנת להתמודד עם בעיית ראייה זו, מחליט מוחו של הילד להתעלם מהראייה אשר מגיעה מהעין הפוזלת מה שמוביל להידרדרות הראייה ואף לעיוורון בעין זו.
גורמים נוספים לעין עצלה הן חסימות אשר עלולות להיווצר על ידי קטרקט, דם או חומרים אחרים.
ישנה דעה כי מרשם לא תקין של משקפיים או עדשות מדע עלול לגרום לבעיות ראייה כמו עין עצלה, לגבי עין עצלה סברה זו נכונה שכן גם כאן עלולה להיווצר ראייה לא שווה בין שתי העיניים אשר תגרום להתפתחותה של עין עצלה בעין אשר המרשם לא מתאים לה.
בנוסף לגורמים אלו ידוע כי ישנו מרכיב גנטי מסויים לעין עצלה, כך ילדים אשר במשפחתם הקרובה או המורחבת ישנם מקרים של עין עצלה, צריכים להיבדק באופן תדיר יותר שכן הם נמצאים בקבוצת סיכון גבוה.
בניגוד לדעה רווחת בה עין עצלה ניתנת להבחנה ממבט על עיניו של הילד אין זה נכון, רק לעיתים עין עצלה נובעת מפזילה ורק לעיתים ישנו מאפיין ויזואלי אשר ניתן לראות ועל פיו להסיק שישנה בעיית ראייה. על כן יש לערוך בדיקות עיניים שגרתיות ותקופתיות לילדים, את האבחון עורך רופא עיניים אשר מאבחן עין עצלה על פי 3 קריטריונים:
במקרים בהם ישנה בעיה באחד או יותר מקריטריונים אלו יופנה הילד לבדיקות נוספות.
הטיפול השכיח ביותר לעין עצלה הוא "להכריח" את המוח להשתמש בעין החלשה, משיגים זאת על ידי חבישת רטייה על גבי העין הטובה. כמובן שבתחילה יתקשה הילד לראות רק עם עין אחת ובוודאי כאשר זו עינו החלשה אך אין להסיר את הרטייה ויש להשמע להוראות רופא העיניים. טיפול זה הוא לרוב למספר שעות ביום אך יתכן אף לאורך כל היום והוא יכול להמשך שבועות ואף חודשים ארוכים, יחד עם זאת נזכיר כי אי טיפול בעין עצלה מוביל להידרדרות בלתי הפיכה בראיית העין החלשה אשר בסופה מתעוור הילד בעינו. לאחר שראייתו של הילד חוזרת לתקינה על פי דעתו של רופא העיניים ניתן להסיר את הרטייה באופן תמידי, זאת מלבד מקרים בהם לעיתים ישנה הידרדרות חוזרת בראייה ואז הטיפול הוא סבב נוסף של רטיית עין. ברוב המקרים מזדקק הילד למשקפיים בזמן שהוא עובר את טיפול הרטייה. כיוון שמדובר בילדים ולא ניתן להשגיח כל היום האם הם חובשים את הרטייה כפי שצריך ישנם תחליפים הפותרים זאת, שני תחליפים כאלה הם מדבקה אשר לא ניתנת להסרה אלא בעזרת חומר מיוחד. התחליף השני הוא עדשה סגורה אשר שמים בעין הטובה כמו עדשת מגע (ניתן להתאים את צבע העדשה כך שהעיניים יהיו זהות בצבע) אך בניגוד לעדשת מגע עדשה זו אטומה ולא ניתן לראות דרכה כלום.
טיפול אפשרי המוצע בעיקר למקרים קלים של עין עצלה הוא טיפות עיניים הנקראות atropine אשר מטופטפות לעין הטובה וגורמות לראייה מטושטשת בה, כך מאולץ המוח להשתמש בעין העצלה.
טיפולים אלה יעילים כאשר הם משולבים בטיפול אשר פותר את הבעיות אשר גרמו לעין העצלה, כך אם ישנן חסימות כלשהן או פזילה, יטפל רופא העיניים בבעיות אלה כחלק מהטיפול הכולל.
חשוב לדעת כי הטיפול בעין עצלה קשה עשרות מונים לאחר גיל 9, לכן יש לקחת את הילד לבדיקות שגרתיות אצל רופא עיניים שכן אבחון מוקדם במקרה זה מציל את איכות ראייתו ולעיתים מציל אותו מעיוורן בעין אחת.
האוכלוסייה המבוגרת נדחקה הצידה עד לפני מספר שנים בכל הנוגע לבעיית העין העצלה. בשנים האחרונות התפתחה טכנולוגיה חדשה אשר מאפשרת שיפור ראייה בעין עצלה גם במבוגרים. על פי טכנולוגיה זו ישנה תוכנת מחשב אשר מגרה את העיניים ומערכת הראייה במוח על ידי ביצוע תרגילים שונים. על פי דיווחים ראשוניים נראה כי ישנו שיפור משמעותי בראייה מהעין העצלה כבר לאחר מספר טיפולים מול המחשב.