12345671111111
הגוף שלנו מורכב מרקמות שונות הבנויות בצורה ייחודית אשר מתאימה לתפקודן, חלק מרקמות אלה הן העצמות והפרקים. בגופנו יש כ- 206 עצמות, מכיוון שישנם הבדלים קלים במספר העצמות בין האנשים מספר זה אינו מוחלט. העצמות מהוות רקמת חיבור קשיחה ועמידה המורכבת מתאים חיים ומתים ובעיקר מסידן, זרחן וקולגן. מפגש בין שתיים או יותר עצמות נקרא מפרק, המפרק מאפשר תנועה טובה של העצמות סביב נקודת מפגשן כמו לדוגמא במפרק הכתף. נושא זה בעל חשיבות יתרה בעולם המערבי ובישראל בפרט שכן מחלות הקשורות לעצמות ומפרקים נפוצות מאד, כך למשל בישראל סובלים מאות אלפי אנשים ממחלות אלה וכאשר מכניסים לקטגוריה זו את הסובלים מכאבי גב תחתון עולה מספרם מעל מיליון איש.
תפקידי העצמות ופרקים
העצמות בעלות מספר תפקידים:
- הגנה- חוזקן של העצמות משמש להגנה על איברים חיוניים ופגיעים, כך לדוגמא מגן עמוד השדרה על חוט העצבים המרכזי בגוף והוא חוט השדרה. הגולגולת מגנה על המוח והצלעות מגנות על כל האיברים בחלל בית החזה לרבות הלב.
- תנועה וייצוב- התנועה מושגת על ידי התכווצות של שרירי השלד (ידיים, רגליים וכו') כנגד העצמות אליהן הם מחוברים, יתר מזאת עמידותן של העצמות מאפשר שמירה על מבנה יציב של כלל מרכיבי הגוף.
- ייצור תאי דם- ישנה רקמה ספוגית בעצמות הנקראת מח עצם, בתקופת הילדות רקמה זו נמצאת בכל עצמות הגוף אך עם ההתבגרות היא מתרכזת בעצמות האגן ועמוד השדרה. רקמה זו היא המקור לתאי דם אדומים האחראים על הובלת גזים בגוף, טסיות דם האחראיות על קרישת הדם, ותאי דם לבנים המרכיבים את מערכת החיסון.
- אגירה- העצמות משמשות כמאגר למינרלים שונים שאותם הגוף צורך והן אף משתתפות באיזון ריכוזם ופעילותם של המינרלים בגוף.
הפרקים מאפשרים חיבור בין עצמות ועיקר תפקידם הוא לאפשר את תנועת העצמות המרכיבות אותם, ישנם מספר סוגים של פרקים:
- מפרק פיברוטי- מפרק חסר תנועה המשמש כחיבור מדוייק בין עצמות שונות כמו חלקי עצמות הגולגולת אשר נראת לכאורה כעצם אחת.
- מפרק סחוסי- מפרק עם תנועה חלקית, מרבית חוליות עמוד השדרה שייכות לסוג זה.
- מפרק סינוביאלי- מפרק זה מאפשר תנועה מירבית עם חיכוך מינימלי בין העצמות, עקב כך מפרקים מסוג זה פחות עמידים ממפרקי שני הסוגים האחרים ועל כן הם סגורים בתוך קופסיות סיביות המגנות עליהם. ישנן מספר סוגים של המפרק הסינוביאלי:
מפרק סיבובי -מפרק זה מאפשר תנועה סיבובית של עצם אחת בתוך השניה, דוגמא לכך היא שתי חוליות הצוואר הראשונות.
מפרק אוכפי- מפרק זה קיבל את שמו בשל דמיונו לצורת אוכף, הוא בנוי משני חלקים הנראים כמעין שני אוכפים הפוכים. דוגמא לכך הוא המפרק המחבר את האגודל לכף היד.
מפרק צירי- מפרק זה אשר נע כמו ציר דלת מאפשר כיפוף חד צדדי, דוגמאות לכך הם מפרקי המרפק והברך.
מפרק כדורי –מפרק זה מאפשר את התנועה המירבית, דוגמאות למפרק זה הם מפרק הכתף והירך.
מפרק אליפטי - מפרק זה קיים דומה למפרק כדורי אך הוא מאפשר תנועה מוגבלת יותר, לדוגמא המפרק שבין הלסת התחתונה לעצם הרקה.
מפרק גולש- בעל טווח תנועה קטן.
הסיבות למחלות עצמות ופרקים
העצמות אמנם קשיחות אך הן לא חסינות לפגיעות, הן יכולות להשבר או להסדק כתוצאה מחבלה או מחלה. ישנן מחלות זיהומיות הנגרמות מחיידקים אשר פוגעים בעצמות, מחלות אחרות נגרמות מחוסר איזון מינרלים וויטמינים כמו במחלת דלדול העצם. ברוב המקרים הסיבה להופעת המחלה אינה ידועה על כן במקרים אלה הטיפול אינו מוכוון החלמה אלא הקלה על הסימפטומים. כיום קיימים כ- 200 סוגים של מחלות פרקים, רובן נרכשות במהלך החיים ורק מעט מהן תורשתיות. מחלות הפרקים פוגעות בצורה שונה בסוגי המפרקים השונים, כך בדרך כלל אין מחלות הפוגעות במפרקים הפיברוטים, לעומת זאת במפרקים הסחוסיים ישנן מחלות רבות כאשר הידועה מבינהן היא כאבי הגב התחתון אשר ממנה סובלים כ- 80% מהמבוגרים. הקבוצה השלישית, קבוצת המפרקים הסינובאלים היא הקבוצה אשר בה נגרמות רוב המחלות. ישנם שני סוגים עיקריים של מחלות מפרקים:
- דלקתיות- הידועה שבמחלות אלה היא דלקת פרקים שגרונית, מחלות אלה מופיעות לרוב בגיל צעיר יחסית, מקורן במרכיבי המפרקים לרבות בנוזל המפרק הנקרא הנוזל הסינובי. נוזל זה משמש כחומר סיכה בין עצמות המפרק ובכך מקטין את החיכוך, עם ההתבגרות לעיתים כמות הנוזל קטנה ונוצר חיכוך מכאיב בין עצמות המפרקים. במחלות אחרות כמות הנוזל דווקא גדלה אך הוא נעשה סמיך יותר והרכבו משתנה כתוצאה מתהליך דלקתי שלרוב סיבתו לא ידועה.
- ניווניות- המחלה השכיחה ביותר היא דלקת פרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס) אשר שכיחותה עולה עם הגיל, אמנם בשם המחלה מופיעה המילה דלקת אך היא ברובה מחלה ניוונית. הסיבה לכך שמחלות מסוג זה מתרחשות יותר בגיל מבוגר היא שחיקת הסחוס המגן על העצמות ופגיעה בו, תהליך זה מצטבר לאורך חיינו. במקרים קשים מבוצע ניתוח להחלפת המפרק.
בדיקות
ישנן בדיקות רבות שניתן לעשות על מנת לאבחן מחלות עצמות ופרקים, אלו הן הבדיקות העיקריות:
- בדיקה גופנית.
- צילום רנטגן.
- אולטרא-סאונד.
- סריקת CT.
- הדמיה ב- MRI.
- מיפוי עצמות.
- תרמוגרפיה.
- ניקור נוזל פרק.
- ארתרוסקופיה.
מניעה
לפניכם מספר טיפים כלליים למניעת מחלות עצמות ופרקים:
- הורדה במשקל - משקל רב מעמיס על מפרקי הברך, אגן וגב תחתון.
- פעילות גופנית - מלבד הורדה במשקל ושמירה עליו, פעילות גופנית מפחיתה דלקות פרקים והתקשות פרקים אשר נובעת מישיבה ממושכת ללא תזוזה.
- בניית מסת שריר - שרירים חזקים מגנים על העצמות ומפרקים ומקלים את העומס על מפרקי הברך והגב התחתון. שרירי מרכז הגוף כמו שרירי הבטן והגב תורמים ליציבה נכונה וחלוקת עומס תקינה.
- הגנה- כאשר עוסקים בפעילות ספורטיבית יש ללבוש מגינים מתאימים, שבירות חוזרות של עצמות ופגיעות במפרקים מעלים את שכיחות המחלות עצמות ומפרקים בעשרות אחוזים.
- שימוש בקרח - על מנת למנוע התנפחות של מפרק כואב יש לחבוש אותו עם מגבת וקרח (אין לשים את הקרח ישירות על העור). ניתן להשתמש בחבישה זו לפרק זמן של עד 20 דקות ולא יותר.
- תזונה נכונה - מאפשרת לגוף לחלק את הנוטריינטים כראוי בין העצמות והפרקים לשאר חלקי הגוף, סידן חשוב לחיזוק העצמות ולמעשה, אומגה 3 חשובה למפרקים.
עוד מידע בנושא עצמות ופרקים