רישיון הנהיגה שלנו הוא אחד הדברים החשובים ביותר שיש לנו. הוא משמש אותנו למגוון של משימות, והופך את חיי השגרה להרבה יותר נוחים, כשאפשר להתנייד ממקום למקום בקלות. פסילה של רישיון הנהיגה היא ללא ספק אירוע לא נעים עבור כל מי שמשתמש ברכב שלו ברמה היום-יומית, ואפילו יותר מכך כשמדובר בנהגים אשר משתמשים ברישיון הנהיגה שלכם לצורכי פרנסה, כדוגמת נהגי משאיות, נהגי אוטובוסים, נהגי מוניות ועוד. לפניכם מאמר שמסביר על חובת הדיווח של רופא למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, ומה ניתן לעשות כשזה קורה.
סעיף 12ב(א) לחוק התעבורה קובע, כי רופא המטפל באדם שאובחנה אצלו מחלה והוא בן למעלה מ-16 שנים, נדרש לדווח על כך למכון הרפואי לבטיחות בדרכים במידה והוא סבור כי אותה המחלה עלולה לסכן את האדם הנוהג או את המשתמשים בדרך. החובה מתייחסת לכל רופא המטפל באדם כלשהו – בין אם מדובר ברופא משפחה ובין אם מדובר ברופא מומחה אשר הגעתם עליו לטיפול או אבחנה חד פעמית. סעיף זה מראה לנו שחובתו של הרופא לדווח על הליקוי הרפואי גוברת על חובתו כלפי המטופל לשמירה על סודיות רפואית. במקביל, על הרופא מוטלת חובה להזהיר את הנהג מפני מסוכנות בנהיגה, ולעדכן אותו אודות תופעות לוואי המסוכנות לנהיגה במידה והוא נוטל תרופות.
המכון לבטיחות בדרכים הוא גוף השייך למשרד הבריאות, ותפקידו לבחון את כשירותו של אדם לנהוג. נהגים אשר מגיעים אל המכון הרפואי הם נהגים שנתפסו על עבירות תנועה חמורות, נהגים שסובלים מבעיות רפואיות ו/או נפשיות וכן נהגי רכב ציבורי. במסגרת הזימון למרב"ד, הנהג או מבקש הרישיון עוברים סדרת בדיקות על ידי רופאים, פסיכיאטרים/פסיכולוגים, בדיקות הקשורות בערנות ומהירות תגובה ועוד. בנוסף, במידה ואדם סובל מבעיה רפואית ספציפית, הוא יאובחן על ידי רופא המתמחה בבעיה שלו. המכון הרפואי יכול לקבל אחת מבין שלושת ההחלטות הבאות: לפסול את רישיון הנהיגה, לאפשר לנהג להמשיך לנהוג כבעבר או לאפשר לו להמשיך לנהוג אך עם מגבלות כדוגמת אביזרי עזר לנהיגה. המלצת המכון הרפואי מועברת לרשות הרישוי, וזו מעבירה לנהג את ההחלטה. על ההחלטה ניתן לערער תוך 30 יום מיום קבלת ההודעה.
באילו מצבים חלה חובה על הרופא לדווח?
על רופא המשפחה/הרופא המטפל חלה חובה לדווח למכון הרפואי בגין המצבים הבריאותיים הבאים:
כאמור, על הנהג לעבור בהצלחה את הבדיקות במכון הרפואי על מנת להשיב את רישיון הנהיגה שלו. במקרים מסוימים, הנהג יוכל להמשיך לנהוג בתוספת של עזרים לנהיגה או בשעות מוגבלות ביום.
תהליך הבדיקות במרב"ד הוא תהליך ארוך, בירוקרטי ולא ידידותי במיוחד. כשמגיעים ליום הבדיקות, חשוב להגיע עם חוו"ד רפואית אשר תומכת בהשבת רישיון הנהיגה שלכם, וכן לדאוג שישנתם היטב בלילה כדי להיות מוכנים לבדיקות השונות. יחד עם זאת, הנחת העבודה היא שכשיש ספק – אין ספק, ורישיון הנהיגה נשלל מהנהג. באמצעות עורך דין תעבורה אשר מומחה בהשבת רישיונות נהיגה, ניתן לעבור את התהליך באופן נוח יותר, ובמקרים רבים אף להשיב את רישיון הנהיגה.