בדרך כלל פריצת דיסק נגרמת עקב בלאי של הדיסק אשר נוצר עקב הזדקנות טבעית של הגוף ושל הדיסקים הבין חולייתיים אשר מאבדים מגמישותם עקב התייבשותם. ככל שאנו מתבגרים אנו מאבדים מהנוזל הג'לטיני הנמצא בחלקו הפנימי של הדיסק והוא זה אשר מקנה לו את גמישותו ואת יכולתו לספוג זעזועים. תהליך ייבוש זה הינו טבעי לכולנו ומתרחש כחלק מתהליך הזדקנות הגוף. יחד עם זאת ישנם גורמים נוספים לפגיעות הדיסק השונות ובינהן פריצת דיסק, גורמים אלה כוללים פציעות וחבלות בעמוד השדרה. חבלות או פציעות אשר נובעות מנפילות, תאונות דרכים, ספורט אגרסיבי, תנועות לא נכונות כדוגמאת כפיפות בטן עם רגליים ישרות וסיבוב לצד של חלק הגוף העליון (כפיפות בטן צידיות) או תנועות ריקוד לא נכונות, הרמת משאות כבדים ובמיוחד כאשר לא מרימים עם גב ישר כאשר עיקר המאמץ מופעל על ידי הרגליים ולא על ידי הגב ועוד דוגמאות רבות.
חבלות אלה גורמות לסדקים וקרעים מיקרוסקופים בסיבים אשר מרכיבים את הטבעת הקשיחה של הדיסק. עקב כך הדיסק מאבד מעמידותו ללחצים המכאנים השונים ולעיתים אם הסדקים עמוקים ומופעל לחץ גדול על אותו איזור עלול הדיסק להתבקע והנוזל הג'לטיני שנמצא בתוכו מתפרץ החוצה דרך הסדק.
במקרים מסויימים אצל אנשים עם פגיעה קלה במעטפת הקשיחה של הדיסק הסדקים המיקרוסקופים לא מתרחבים ולא נוצרת שום בעיה מורגשת עקב כך. במקרים אחרים יש צורך בעומס גבוה לאורך זמן ממושך כדוגמאת עבודה פיזית או אימון משקולות באופן לא תקין. יחד עם זאת גם עומס קיצוני וחריף באופן חד פעמי כדוגמאת הרמת משא כבד או אימון משקולות מוגזם באופן לא תקין ובמשקל גבוה מידי, עלול להוביל לפריצת דיסק כאשר טבעת הדיסק סדוקה. יתרה מכך ישנם מקרים בהם אנשים אשר סבלו מסדקים בטבעת הדיסק החיצונית (ללא ידיעתם שכן הם לא חוו סימפטומים) התעטשו בלבד ועל ידי כך נדחק הנוזל הג'לטיני דרך הסדקים החוצה ונוצרת פריצת דיסק. כמובן שבאופן נורמלי עיטוש לא גורם לפריצת דיסק ומדובר כנראה באנשים אשר לא שמרו על גבם באופן כרוני לאורך זמן רב מה שהחליש את מעטפת הדיסק עד מאד.
פריצת דיסק – מה מגביר את הסיכון
ישנם גורמים שונים אשר מגבירים את הסיכון לפריצת דיסק נחלק אותם לשתי קטגוריות עיקריות:
גורמי סיכון אשר אינם בשליטתנו
- גיל מבוגר - ככל שאנו מתבגרים הגוף משתנה עקב הזדקנות הרקמות והאיברים השונים. הדיסקים הבין חולייתיים אינם שונים משאר הגוף ובנוסף לכך ישנו הנזק המצטבר והשחיקה המצטברת לאחר כל אותם עשרות שנים של תנועות, עומסים ולחצים על עמוד השדרה והדיסקים. בנוסף לכך שרירי הגב נחלשים מה שמפחית מהגנתם על עמוד השדרה ומוסיף לפגיעות עמוד השדרה והדיסקים. בדרך כלל בעיות דיסקים הנגרמות עקב זקנה מופיעות בגילאי 40 עד 50.
- גברים - גברים סובלים יותר מבעיות גב, יתכן וכי הבדל זה בשכיחות בין נשים לגברים נובע עקב אורח חיים שונה שכן גברים נוטים יותר לשאת משאות כבדים, לשחק בענפי ספורט אגרסיבים, להתאמן במשקלים גבוהים של משקולות, והבדל לא פחות חשוב הוא שגברים שומרים פחות על יציבה נכונה. במקרה זה הדעה הרווחת על כך שישיבה זקופה משמרת גב נכונה לחלוטין, שכן יציבה נכונה מפחיתה עומס לא נחוץ מעמוד השדרה ומחזקת את שרירי הגב המייצבים אשר שומרים על עמוד השדרה ואף מסייעים בהפחתת העומס ממנו. אז אמנם אם הינך גבר יש לך סבירות גבוהה יותר לפתח בעיות דיסקים בין חולייתיים אך את רוב הסיבות לכך ניתן לשנות ולמנוע.
- היסטוריה - אירועים של פציעות גב, ניתוחי גב ובעיות דיסק כדוגמאת פריצת דיסק קודמות.
גורמי סיכון אשר נמצאים בשליטתנו
- עבודה או תחביבים - במקרים בהם ישנה פעילות ממושכת אשר מזיקה לגב התחתון יש להמנע ממנה ולשנות אותה כך שיפסק הנזק שכן הנזקים נצברים לאורך השנים ולא ניתן לברוח משנים של פעילות מזיקה לגב ולעמוד השדרה. דוגמאות לפעילויות מזיקות שכאלה הן: ישיבה ממושכת לתקופות ארוכות – גם כאן הדעה הרווחת כי יש לקום מכסא המחשב או כל כסא אחר ולהתהלך מעט, נכונה לחלוטין. הרמה או משיכה של משאות כבדים, עיקום או סיבוב של הגב באופן תדיר כדוגמאת כפיפות בטן ותרגילים נוספים וריקוד. עומס פיזי גבוה על עמוד השדרה אשר נובע ממשקל עודף, חשיפה לויברציות באופן תדיר – גורם סיכון זה שכיח ביותר בקרב נהגים שכן נסיעה וישיבה ממושכת מהווה מקור לויברציות ממושכות למשך שעות ארוכות ובאופן חזרתי לאורך שנים רבות.
- חוסר אימון גופני - חוסר אימון גופני באופן קבוע או התחלת אימון גופני ברמת מאמץ גבוהה מידי לאחר תקופה ממושכת של חוסר פעילות, אימון גופני במאמץ ובעומסים גבוהים לאורך תקופת זמן ממושכת.
- עישון - הסיבה לכך שעישון פוגע גם בעמוד השדרה היא שהניקוטין ושאר הרעלנים הרבים הנמצאים בטבק פוגעים בכושר ספיגת הנוטריינטים של הדיסקים. עקב כך הדיסקים הבין חולייתיים לא סופגים את כל הנוטריינטים שהם זקוקים להם לשם פעילותם התקינה באופן יומיומי מה שפוגע במבנה שלהם ובפעילותם ומגביר את הסיכוי לפציעות דיסק שונות כדוגמאת פריצת דיסק. בנוסף לכך עישון טבק על שלל הרעלנים שנמצאים בו מגביר את הרגישות לכאב, עקב כך פגיעות גב (או כל פגיעה עצבית אחרת בגוף) מורגשות באופן חריף יותר בקרב מעשנים.
- משקל עודף - אדם הסובל ממשקל עודף במיוחד באיזור הבטן מגביר את העומס אשר נוצר על עמוד השדרה המותני מה שמוביל לכאבי גב תחתון ולפריצת דיסק באיזור זה. כיוון שגברים משמינים יותר באיזור הבטן לעומת נשים אשר אוגרות שומן יותר באיזורי הישבן והירכיים, זו סיבה נוספת לכך שפגיעות דיסק לרבות פריצת דיסק שכיחות יותר בקרב גברים.
דרכים למניעת פריצת דיסק
יש לזכור כי לאחר שנגרם נזק לגב ולעמוד השדרה אתה בקבוצת סיכון מוגבר לסבול מנזקי גב נוספים, על כן מניעת התרחשות הנזקים בפעם הראשונה היא הדרך הטובה ביותר לשמירה בריאות גב ועמוד שדרה. על מנת לשמור על עמוד שדרה בריא יש לבצע את הפעולות הבאות:
- הגנו על הגב בעת הרמת משאות - דבר ראשון ככלל אצבע יש להבין כי כל המוסיף גורע במקרה של עומס על הגב, כלומר עדיף לחזור ולקחת מספר פעמים מעמסות קטנים יותר מאשר פעמים בודדות של עומס גבוה. זה נכון לכל סוגי העומס לרבות שקיות מכולת אשר כולנו מחפשים רק איך להכניס כמה יותר שניתן בשקית אחת ואז לסחוב את כולן יחד. בכל משא שהוא יש להפחית על העומס המורם ככל שניתן, יש להרים בעזרת כוח שרירי הרגליים ולא הגב, על מנת לעשות זאת יש לשמור על גב ישר ולהתכופף עם הברכיים עד לגובה הרצוי בעת ההרמה וההורדה של המשא. אין לכופף את הגב קדימה ולשמור אותו ישר שכן גם פעולה זו מזיקה מאד לעמוד השדרה, אם לא ניתן להגיע למשא ללא כיפוף הגב קדימה, התקדמו אליו והתכופפו עם הברכיים כך שהוא בין הרגליים ומספיק קרוב אליכם על מנת להימנע מכיפוף הגב קדימה.
- שימרו על יציבה זקופה ונכונה - כאשר אתם יושבים או עומדים או הולכים יש לשמור על כתפיים משוכות קלות לאחור ולשמור עליהן למטה (לא להרים אותן לכיוון הצוואר שכן זה מפעיל לחץ על חוליות הצוואר ועקב כך על הדיסקים באיזור זה), בנוסף לכך יש לשמור על ראש זקוף ומבט ישיר עם סנטר לאחור ובטן מוכנסת פנימה. זוהי יציבה נכונה על פי צורת מבנהו של עמוד השדרה של גוף האדם, זו איננה דרישה תרבותית או נימוסית אלא דרישה הנובעת מהמבנה הפיזיולוגי של גוף האדם ועמוד השדרה. אדם אשר חש כי יציבה זו איננה נוחה לו מרגיש כך עקב שנים ארוכות של יציבה לא נכונה אשר הובילה לניוון בשרירי הבטן והגב המייצבים. על מנת להרגיש טוב ונוח עם יציבה זו יש להזדקף כך למשך זמן מה (כל אדם על פי תחושותיו) כל יום ובנוסף לכך יש לחזק את שרירי הגב והבטן המייצבים. גוף האדם הוא סתגלן מהיר ביותר ולאחר זמן קצר מאד של אימון ניתן לראות שיפור ניכר ביציבה ובתחושת הנוחות ועקב כך גם בבריאות הגב ועמוד השדרה.
- התאמנו באופן קבוע - שרירי הגב והבטן המייצבים כמו גם שאר שרירי השלד, מתנוונים ונחלשים עקב חוסר שימוש מספק. על כן יש לעסוק בפעילות גופנית 3 עד 4 פעמים בשבוע כחלק מאורח חיים בריא, הפעילות המומלצת ביותר לשמירה על גב ועמוד שדרה בריאים הינה שחייה שכן זו פעילות בעלת עומס מופחת ביותר על הדיסקים וחוליות עמוד השדרה.
- תזונה נכונה ובריאה - כמו כל רקמה ואיבר בגוף גם הדיסקים הבין חולייתיים זקוקים לנוטריינטים שונים בכמות מספקת על מנת לתפקד באופן תקין.
- שימרו על משקל תקין - על ידי כך ניתן להפחית את העומס המופעל על עמוד השדרה ולהקל על הלחצים המופעלים על הדיסקים מה שמפחית את שחיקתם באופן ניכר.
- אל תעשנו - כך תגנו על עצמכם מנזקי העישון אשר פוגעים גם בבריאותם של הדיסקים הבין חולייתיים.
- היזהרו בפעילותכם - סוגי ספורט מגע, ספורט עם כדור או כל פעילות גופנית פיזית אחרת הם הגורם מספר אחד לנזקי עמוד השדרה ולפריצת דיסק. זו הסיבה לכך שרוב הסובלים מפריצת דיסק הם בין הגילאים 20 עד 40, כך לאחר שנים של צבירת נזקים לדיסקים הבין חולייתיים מעטפת הדיסק נפרצת באופן סופי. יש לנקוט בהגנה מירבית בפעילויות מסוכנות ולהימנע ככל שניתן מביצוע פעולות המסוכנות לעמוד השדרה.