צרבת הינה תחושת כאב או צריבה בוושט (צינור דרכו האוכל עובר מהפה לקיבה) הנגרמת בדרך כלל מזרימה חוזרת של התוכן הקיבתי (חומצה קיבתית) לוושט לאחר ארוחה גדולה או בזמן שכיבה.
צריבה זו לעיתים מלווה בטעם חמוץ או מר בפה ובגרון ויכולה להמשך בין כמה דקות עד כמה שעות. צרבת הינה מצב שכיח הפוגע בכ- 30% מהמבוגרים והיא אחד הגורמים לשיעול כרוני (שאינו חולף) ולעיתים אף עלולה לחקות אסתמה (אותם סימפטומים). אצל אנשים הסובלים מצרבות לעיתים רחוקות, קרוב לוודאי שלא מדובר במשהו בעייתי שיש לחשוש ממנו, אך במקרים בו סובלים מצרבות לעיתים קרובות, המצב עלול לגרום לתהליך דלקתי של רירית הוושט (אם מצב זה מחמיר, הוא עלול לגרום לדימום בוושט או קושי לבלוע).
גורמים
הסיבה לתחושת הצרבת נובעת מהחלשות שריר השוער הוושטי התחתון (שריר טבעתי המחבר את הוושט לקיבה). תפקידו של שריר זה הינו לאפשר לאוכל לעבור מהוושט לקיבה ולמנוע עליית חומצות קיבה לוושט (זרימה חוזרת), אך כאשר השוער לא נסגר עד הסוף תיתכן זרימה חוזרת הגורמת לגירוי הושט – כך מתקבלת תחושת הצריבה. ישנם גורמים היכולים להחמיר את תחושת הצרבת:
- עישון - הכימיקלים בעשן הסיגריות מחלישים את השוער הושטי התחתון, דבר שעלול למנוע ממנו להסגר עד הסוף.
- תזונה - קפאין, אלכוהול, פירות הדר, עגבניות ושוקולד גורמים להרפיית השוער ומאפשרים זרימה חוזרת. אלכוהול מגביר את היצור של חומצות קיבה ולכן עלול אף להחמיר את הצריבה. משקאות מוגזים, בצל.
- תרופות - משככי כאבים ותרופות נגד לחץ דם גבוה
- מצב נפשי - תחושת מבוכה ולחץ.
- מצב גופני - היריון.
- אוכל מטוגן ושמן או חריף - מאטים את קצב העיכול, דבר הגורם לאוכל להישאר בקיבה לאורך זמן ממושך יותר וזה עלול להגביר את הלחץ בקיבה ועל השוער המוחלש, דבר המאפשר זרימה חוזרת.
- תנוחה - שכיבה 2-3 שעות בלבד לאחר ארוחה, השמנת יתר, לבישת בגדים הצמודים באזור הבטן – תוכן הקיבה עלול ללחוץ על השוער, דבר המגביר את הסיכוי לזרימה חוזרת של חומצה. מומלץ לאכול 6 ארוחות קטנות במקום 3 ארוחות גדולות מכיוון שכך מונעים בטן מלאה מדי ומורידים את הלחץ המופעל על השוער. כמו כן, אפשר לשכב כאשר פלג הגוף העליון מורם מעט וכך להפחית את הסיכוי לזרימה חוזרת בזמן שכיבה.
- חלב - בניגוד לאמונות רבות שחלב מקל על תחושת הצרבת אין זה נכון, אמנם ברגעים הראשונים לאחר שתיית החלב מורגשת הקלה בצרבת אך לאחר כחצי שעה תחושת הצרבת מחריפה עוד יותר ממצבה לפני שתיית החלב. דבר זה נגרם מפני שהחלבונים והסידן הנמצאים בחלב מעודדים היווצרות של כמות מוגברת של חומצות קיבה.
סימפטומים
הסימפטומים של צרבת כוללים: צריבה וכאב בבית החזה, טעם חמוץ או מר בפה ובגרון, קושי לבלוע, תחושה שיש אוכל תקוע בגרון או באמצע החזה, שיעול כרוני, כאב גרון או צרידות כרונית.
אבחון
במקרה ששינויים באורח חיים ותרופות נוגדות חומצה לא עוזרים להרגעת הסימפטומים או במקרים של צרבת כרונית, יש לעבור בדיקות, כדי לבחון את האפשרות לאולקוס (פצע בקיבה), מחלות לב או סיבוכים אחרים (כגון סרטן), בדיקות אלה כוללות:
- בדיקת החומציות בחלקו התחתון של הוושט באמצעות החדרת חיישן דרך האף לוושט.
- בדיקת הלחץ בשוער הוושטי התחתון ע"י החדרת מונומטר (מכשיר המודד לחץ) דרך הפה לוושט.
- בדיקת הקרום הרירי של הוושט והקיבה לדלקות ע"י אנדוסקופיה (החדרת מצלמה) דרך הפה.
- בדיקה לאולקוס, דלקת או סיבוכים אחרים ע"י ביופסיה (הסרת דגימה מרקמת הוושט).
טיפולים
הטיפולים הקיימים פועלים להרגעת הסימפטומים וכוללים תרופות שונות:
- נוגדי חומצה - מנטרלים את חומצות הקיבה וכך מרגיעים או מעלימים את הסימפטומים של צרבת. תרופות אלה אמנם מספקות הקלה מהירה אך למשך 20-60 דקות בלבד, אך לא מומלץ להשתמש בתרופות אלה יותר מדי מכיוון שהן עלולות לגרום לשלשולים או עצירות.
- מעט סודה לשתייה מהולה במים - יעיל כאשר מדובר בצרבת חד-פעמית ומספק נטרול מהיר של החומצה הגורמת לצרבת. אך לא מומלץ לשימוש מרבי מכיוון שעלול לגרום לעלייה בלחץ דם ובעיות בריאותיות אחרות.
- טיפול תרופתי - תרופות להפחתת כמות החומצה שהגוף משחרר לקיבה. תרופות אלה דורשות ספיגה למערכת הדם כדי לפעול, לכן הן יכולות לקחת 30 דקות או יותר לפני שמרגיעות את הצרבת. נוטלים תרופות אלה מבעוד מועד כאשר ידוע שצרבת עלולה להיווצר, לדוגמא במקרה בו ידוע כי לאחר אכילת מזון מסויים נוצרת צרבת.
- PPI - תרופות להפחתת כמות החומצה המיוצרת בקיבה, הן פוגעות ישירות בתאי הקיבה המפרישים את החומצה ומונעות את ההפרשה, אינן מספקות הרגעה מהירה של הסימפטומים אך יעילות לזמן ממושך.
- חלבונים היוצרים שכבה מגנה בקיבה המונעת מחומצות קיבה לעלות לוושט. תרופה זו מספקת הרגעה מהירה וממושכת יותר מתרופות להפחתת כמות החומצה ומ- PPI.
- הגבלה תזונתית - 90%-95% מהאנשים הסובלים מצרבות יכולים לקשר את הצרבת לאוכל מסוים ולכן מומלץ לבחור בדיאטה המכילה רק אוכל שאינו מעודד זרימה חוזרת של חומצות הקיבה.
האם צרבת קשורה להתקפי לב?
כאבים בבית החזה יכולים להעיד על מחלת לב ולפעמים עלולים לבלבל כאבים אלו עם הסימפטומים של צרבת, אך לצרבת אין כל קשר למחלות לב. במקרים בהם חשים אחד מהסימפטומים הבאים, מומלץ לעשות בדיקות אצל רופא:
- קושי לבלוע או כאב בזמן בליעה.
- הקאת דם
- דם בצואה או צואה שחורה
- קוצר נשימה
- סחרחורות
- כאב המקרין לצוואר ולכתפיים
- הזעות בזמן תחושת הכאב בבית החזה
- צרבת יותר מ-3 פעמים בשבוע למשך יותר משבועיים.