אם אנו הולכים לשירותים לעיתים קרובות (פחות משעתיים בין פעם לפעם), אם גם בלילה אנו מתעוררים לעיתים קרובות, קשה לנו להתאפק והשתן בורח - יתכן שיש לנו שלפוחית רגיזה. מה זה אומר ואיך מטפלים בזה? לנו התשובות.

רגע לפני שבודקים

לפני הקביעה כי זו הסיבה, יש לשלול סיבות אחרות למתן שתן דחוף: דלקת בשלפוחית השתן, צריכה של הרבה חומרים משתנים כמו קפאין, אבנים או גידולים בשלפוחית השתן, בלוטת ערמונית מוגדלת, שינויים במערכת העצבים או בהורמונים ואפילו עצירות. כל אלו יכולות להיות סיבות לשלפוחית רגיזה שמביאה איתה בריחת שתן – תופעה לא נעימה כלל.

גורמים נוספים ששוללים שלפוחית רגיזה

ישנם מקרים 'כבדים' יותר שיכולים לגרום לאותן תופעות כמו במקרה של שלפוחית רגיזה:

  • יתר לחץ דם
  • סוכרת
  • ניתוחים באזור האגן
  • עישון
  • השמנת יתר

לאחר ששללנו את כל המקרים האחרים, אפשר לקבוע שאכן מדובר בשלפוחית רגיזה.

שלפוחית רגיזה אצל נשים וגברים

נשים וגברים סובלים מהתופעה באותה מידה: כ-17% מהאוכלוסייה סובלת מבריחת שתן. ישנם אורוגינקולוגים המטפלים בבעיה זו ופותרים אותה ב-70% מהמקרים. אצל נשים, בתום גיל הפוריות ולאחר לידות, יש נטייה לסבול יותר מבעיה זו, משום שישנה הידרדרות בתפקוד שלפוחית השתן. אצל גברים התופעה נגרמת לרוב בשל בעיה בבלוטת הערמונית.

הריונות ולידות

בהריון אנו עולות במשקל בצורה דרסטית. בלידה התינוק עובר דרך תעלת הלידה וקוטר ראשו הגדול פוגע ברקמות באזור הנרתיק. לכן, אחרי שנים רבות תתכן פגיעה בשלפוחית השתן. גם איברי האגן יצנחו ותיתכן בעיה של שלפוחית רגיזה.

בתקופת הפוריות האסטרוגן מקנה לשרירי רצפת האגן גמישות, כוח, רטיבות ויכולת טובה להלחם בזיהומים. בגיל המעבר פוחתת רמת האסטרוגן, הרקמות באזור הנרתיק הופכות להיות יבשות, חלשות יותר – גורם נוסף למקרה של שלפוחית רגיזה.

שלפוחית רגיזה – פתרון תרופתי

תרופת וסיקר

התרופות נמצאו יעילות מאד לבעיות בריחת שתן, הן מרפות את שריר השלפוחית וכך אין עליה לחץ. וסיקר היא דוגמא לתרופה כזו, שחוסמת את הקולטנים המעבירים תחושה לעצבים מסוימים הנמצאים בשרירים, מרפה את שלפוחית השתן ומפחיתה את כיווץ השרירים. התרופה נמצאה כיעילה מאד ומשפרת את איכות החולים.

ואם בטיפולים משלימים נפשנו חפצה...

ישנם טיפולים משלימים לחיזוק רצפת האגן, כמו פיזיותרפיה, טיפול בביופידבק, התעמלות לחיזוק שרירי הסוגרים ואימוני כושר לחיזוק שרירי רצפת האגן. אחד התרגילים הנפוצים והמוכרים ביותר בתחום הזה נקראים גם שיטת פאולה.

דיקור סיני פותר בעיות של שלפוחית רגיזה

להשלמת הטיפולים, אפשר לשלב דיקור סיני, שהוכח מחקרית כיעיל לטיפול בבעיה ללא תופעות לוואי. הדיקור יעיל במיוחד כשהוא מתבצע באזור הגב התחתון או הבטן, קרוב לשלפוחית. אפשרות נוספת לטיפול בתופעה היא שימוש במכשיר דמוי טמפון שמוחדר לנרתיק ומוציא זרם חשמלי קצוב, ללא כאבים, שגורם לשינוי ברגישות העצבים ושרירי רצפת האגן וגורם למתן שתן לעיתים רחוקות יותר.

שילוב מנצח

שלפוחית רגיזה היא מצב אורולוגי, שמביא לתכיפות בהטלת שתן. שילוב של טיפול התנהגותי ותרופתי הוא היעיל ביותר כדי לפתור את הבעיה, אך חשוב שתדעו כי בכל מקרה לא מדובר בפתרון מיידי.

במקרים חמורים במיוחד, יש צורך בניתוח כדי לשים סוף לתופעה, שגורמת לא אחת למקרים של בריחת שתן ולעוגמת נפש גדולה מאוד. שלפוחית רגיזה מפריעה לתפקוד היומיומי, במיוחד במהלך יחסי מין, אך היא אינה מחלה - ישנן כמה דרכים לטפל בה, גם עבורכם.