תעוקת חזה (Angina Pectoris) היא מצב בוא חשים כאבים ומיחושים באיזור החזה אשר נמשכים משניות בודדות ועד 30 דקות ואף יותר, שכיחותה עולה עם העליה בגיל. היא מהווה סימפטום למצבים בהם ישנה היצרות בעורקים הכליליים (עורקים המובילים דם ללב), בשל הצרות זו לא מגיעה כמות מספקת של דם וחמצן לשריר הלב דבר הפוגע בתפקודו התקין - מצב זה נקרא איסכמיה של הלב.
הלב הוא שריר אשר מתפקד כמשאבה, פעולתו מזרימה דם לכל גופנו דרך כלי הדם. הדם משמש, בין שאר הדברים, לנשיאת חמצן ונוטריינטים לכל חלקי הגוף לרבות הלב. הלב זקוק לאספקת דם וחמצן באופן משתנה כתלוי בפעולתו, כך כאשר אדם נמצא במנוחה ליבו יעבוד לאט יותר ויזדקק לכמות קטנה יותר של דם, נוטריינטים וחמצן. כאשר ישנה עלייה בתפקוד הלב תעלה גם דרישתו באספקת הדם המחומצן, עלייה זו יכולה להגרם בשל: פעילות ומאמץ גופני, מתח נפשי ורגשות עזים (חרדה, התרגשות) ואף טמפרטורה גבוהה.
כאשר אין אספקת דם מחומצן מספקת הלב נמצא באיסכמיה, מצב זה מתבטא בתעוקת חזה.
טעות נפוצה היא לחשוב כי תעוקת חזה והתקף לב הינם זהים אך אין זה נכון כלל ועיקר שכן בהתקף לב אין זרימת דם כלל לחלק מהלב אשר ניזוק, לעומת זאת בתעוקת חזה ישנה זרימת דם אך היא אינה מספקת לתפקודו המלא של הלב.
הקשר בין שני מצבים אלה הוא שתעוקת חזה הינה מצב מקדים אשר יכול להתריע על מחלות לב שונות שעתידות להתפתח לרבות התקף לב, במקרים בהם תעוקת הלב נמשכת זמן רב (מעל חצי שעה) יתכן כי יגרם נזק משמעותי אשר יתפתח להתקף לב.
הסימפטומים העיקריים מתרכזים בחזה והם כוללים אי נוחות, תחושת לחץ וכאבים שיכולים להיות עזים מאד.
בנוסף לאלו יתכנו סימפטומים באיזורים נוספים כגון: כאבים באיזורי הצוואר, גב, כתפיים, זרועות והלסתות,
במקרים מסויימים תתכן הרגשה של קושי בנשימה, חולשה, עילפון, הזעה ובחילה.
יש לציין כי כאבי חזה אינם תנאי מספיק לקביעת תעוקת חזה שכן ישנם מקרים רבים בהם כאבי חזה נגרמים בשל סיבות אחרות כגון: דלקת ריאות, אסתמה, צרבת ועוד.
יחד עם זאת ישנם מספר מקרים בהם האדם חסר סימפטומים:
מקרה נוסף בו אדם יכול להיות חסר סימפטומים הוא מצב בו נוצרים באופן טבעי מעין מעקפים קטנים סביב איזור החסימה בעורקים הכליליים. מעקפים אלו הם עורקים כליליים קטנים אשר נקראים עורקים קולטרלים, כך נשמרת אספקת דם וחמצן ללב למרות שישנה חסימה (מלאה או חלקית) באחד או יותר מהעורקים הכליליים.
באופן כללי, ככל שעורק כלילי סתום וצר יותר או/וגם ככל שמספר העורקים הכליליים המוצרים גדול יותר כך תעוקת החזה תופיע בצורה חמורה יותר לרבות במצב מנוחה.
סיבתה העיקרית של תעוקת חזה היא טרשת עורקים, המצרה את העורקים הכליליים כתוצאה מתזונה לקויה חוסר פעילות גופנית, נזק בעורקים והזדקנות. היא שכיחה יותר בגברים בגיל הביניים והמבוגר ובנשים לאחר גיל הבלות. כתוצאה מהיצרות עורקים זו אספקת הדם קטנה ולא מספיקה למקרים בהם נדרשת אספקת דם גדולה יותר, הגורמים לצריכת הדם המוגברת הם:
האבחון נעשה על פי תחקור רפואי של החולה וקבלת מידע כללי לגבי המקרה הנדון. בדיקות רפואיות שונות מבוצעות על מנת לשלול מחלות אחרות אשר יכולות לגרום לסימפטומים דומים ובנוסף אליהן מבוצעות בדיקות הספציפיות למחלות לב כגון: אק"ג במאמץ, מיפוי לב, אכוקרדיוגרפיה במאמץ, צילום רנטגן של החזה וצנתור לב כלילי.
ישנם מספר מצבים שונים של תעוקת חזה אשר מחולקים לתתי סוגים:
תחילה יש לשנות הרגלי חיים, יש להפסיק לעשן, לערוך שינויי תזונה ולעבור לתזונה מופחתת בכולסטרול ושומן בנוסף לפעילות גופנית סדירה ויש להמנע ממתחים, כעסים ולחץ.
דרכי הטיפול נחלקות לשתי פעולות: הרחבת העורקים הכליליים והורדת הצריכה האנרגטית של שריר הלב.
דרכי הטיפול המוצעות הן:
ניתוח נוסף הוא ניתוח מעקפים שמטרתו לעקוף את האזורים המוצרים בעורקים הכליליים וליצור מעבר תקין ופתוח להמשף זרימת הדם.
שיטות חדשניות המתאימות גם לסוג תעוקת חזה העמידה לטיפול רגיל:
אמנם לפעמים המיחושים חולפים מעצמם גם ללא התערבות תרופתית אך כדאי בכל מקרה בו יש תעוקת חזה ובוודאי אם היא נמשכת זמן רב או מתרחשת מספר פעמים, לפנות מיידית לבית החולים. אל תתעלמו מהאזהרות שגופכם נותן לכם עדיף ללכת לבית החולים ולגלות שאין שום דבר מאשר לא ללכת ולהחמיר את המצב אשר יכול להגיע גם עד כדי מוות פתאומי.