כיום כאשר מחלות הסרטן הופכות לנפוצות ביותר, בעיקר בעולם המערבי ובישראל בפרט, עולה השאלה כיצד נתמודד עם מגיפה גוברת זו. על מנת לסבר את האוזן לגבי מימדי מגיפת הסרטן בישראל נסתכל על הנתון הבא: על פי גורמי הבריאות בישראל, לישראלי אשר חי כיום בישראל יש סיכוי של 1 ל 2.5 לחלות בסרטן כלשהו. כלומר מתוך 5 תינוקות הנולדים ברגעים אלה ממש, 2 מהם יחלו בסרטן כלשהו במהלך חייהם וזאת אם תעצר התקדמות מגיפת הסרטן ולא תגבר יותר. על מנת להלחם במגיפת הסרטן על שלל סוגיה ישנו מאמץ אדיר בהבנת מנגנוני הסרטן ובפיתוח טכנולוגיה שתיישם ידע חדש זה. אחד מההישגים במלחמה נגד הסרטן הוא תרומת מח עצם אשר בעלת פוטנציאל להציל חיים. כיום השתלות מח עצם משמשות כטיפול לכ- 100 מחלות שונות בינהן מחלות אוטו-אימיוניות, מחלות תורשתיות ובעיקר מחלות סרטן. ברוב המקרים תרומת מח עצם יכולה להיות ההבדל בין חיים למוות.
מח עצם הוא רקמה ספוגית בעצמות, עד תקופת גיל ההתבגרות רקמת מח העצם נמצאת בכל עצמות הגוף ועם ההתבגרות היא מתרכזת בעצמות האגן ובעמוד השדרה.
בניגוד להנחה הנפוצה כי עצמות מורכבות מחומר מת בלבד, מח העצם הינו חומר חי וחיוני ביותר אשר בו נוצרים תאים חדשים כל הזמן. התאים אשר מרכיבים את מח העצם הינם תאי גזע, תאים אלו הם הסיבה לכך שתרומת מח עצם אפשרית ובעלת פוטנציאל כה רב. תאי הגזע אשר נמצאים במח העצם מסוגלים להפוך (להתמיין) לכלל תאי הדם אשר מתחלקים לשלושה סוגים עיקריים:
עכשיו כאשר אנו רואים למה משמש מח העצם ניתן להתחיל להבין את חשיבותה של תרומת מח עצם.
תרומת מח עצם עוזרת בטיפול בכ- 100 מחלות שונות, שכן בחולים הסובלים מסרטן הדם (לוקימיה), לימפומות שונות, תלסמיה, אנמיה אפלסטית מחלות אוטו-אימיוניות ומחלות תורשתיות, מח העצם לא מתפקד כראוי. עקב כך נוצרים תאים לא תקינים או שכמות התאים התקינים קטנה מאד, מה שגורם למחלות הקשות הללו אשר עלולות להסתיים במוות. ישנם מקרים רבים בהם מחלות ילדים מצריכות תרומת מח עצם, הידועות שבהן הן סרטן הדם בילדים ומחלת ה SCID או בשמה המוכר יותר "ילדי הבועה" אשר נולדים ללא מערכת חיסון.
במחלות אלו ורבות אחרות, מטופלים החולים על ידי מינונים גבוהים של כימותרפיה וקרינה על מנת להרוג את תאי הדם ותאי הגזע הלא תקינים. כתוצאה מכך נהרסים גם התאים הבריאים של החולה (קשה לפגוע אך ורק בתאים הפגומים) והוא נותר עם פגיעה קשה בתפקוד תאי הדם ומערכת החיסון. תרומת מח עצם מאפשרת לשקם את תאי הגזע של החולה עם תאים בריאים, בנוסף לכך ניתן בעזרתה לטפל במינונים גבוהים יותר של כימותרפיה וקרינה על מנת להגדיל את סיכויי הצלחת הטיפול וההחלמה.
על מנת שתרומת מח העצם תעזור לחולה ספציפי יש צורך בהתאמה גנטית גבוהה מאד.
ככל שישנה קרבה גנטית בין התורם לנתרם כך עולה ההתאמה בינהם, התאמה זו נמדדת בעיקר על פי מאפיין סיווג רקמות הנקרא חלבוני HLA, בנוסף לכך על החולה להיות בן 18-50 ובבריאות תקינה.
הקרבה הגנטית וההתאמה הגבוהות ביותר הן בין תאומים זהים, כמו כן בני משפחה אחרים קרובים גנטית גם כן במידה גבוהה, יחד עם זאת רק 30% מהחולים מוצאים תורם מתאים מקרב בני משפחתם.
יתרה מכך, כאשר אנו מסתכלים על קבוצות מבודדות באוכלוסיה אשר חיו בקהילה סגורה למשך דורות ארוכים כמו היהודים, ניתן להבחין כי הסיכויים להתאמה עולים כאשר התורם מאותו חתך אוכלוסיה, זאת שוב בשל הצורך בקרבה גנטית. עקב כך הוקם מאגר תרומת מח עצם בישראל על ידי עמותת עזר מציון אשר מונה היום מעל 400 אלף תורמים רשומים.
כאשר קוראים את הנתון כי 1 מכל 2.5 איש כיום יחלה בסרטן כלשהו ומוסיפים עליו את הנתון כי כ-10% מחולי הסרטן יזדקקו בשלב כלשהו לתרומת מח עצם, ניתן לראות את ההצטרפות למאגר התורמים כמעין תעודת ביטוח בנוסף לתרומה מצילה חיי אדם.
כיום ישנן מספר דרכים לאיסוף תרומת מח עצם:
תרומת תאי הגזע אינה פוגעת בתורם וגופו משלים את הכמות שנתרמה תוך זמן קצר.
ישנם שני טיפולים עיקריים:
ישנם ארבעה שלבים בתהליך ההשתלה:
תהליך זה מורכב וקשה מאד על החולה, ישנן תופעות לוואי רבות שיכולות אף לסכן את חייו של המטופל.
לכן כאשר נמצא תורם מתאים לחולה על התורם להיות בטוח בהחלטתו לתרום שכן הוא אמנם יצטרך לקבל זריקות במשך 5 ימים אך החולה יתחיל לעבור תהליך קשה מאד ומסכן חיים על מנת להיות מוכן להשתלת מח העצם.
היום תרומת מח עצם פשוטה מאד לתורם ובעלת פוטנציאל להצלת חיים, כל זאת ללא השפעה משמעותית על התורם.